Timebanker og bartersystemer hjælper mennesker i den græske krise

Orientering på P1 bragte d. 10 december 2012 et indslag om, hvordan almindelige grækere håndtere den økonomiske krise.
I udsendelsen fortæller antropolog-studerende Maria Thorup Buchard, om, hvordan indbyggerene i  en lille græsk by har lavet udvekslingsystem, hvor de ikke køber men bytter varer og tjenester. Mogens Pelt, der er lektor på Københavns Universitet og grækenlands-kender deltager også i udsendelsen.

Hør udsendelsen: Klik her!

Krisen har været hård ved Grækenland, og indførelsen af Euroen har også haft konsekvenser især for den fattige del af befolkningen. Men nu har befolkningen i en den lille græske by Volos fundet deres egen ide til en vej ud af krisen. Her har man lavet et netværk – et parallelt økonomisk system, hvor man ikke køber men bytter varer og tjenester. Byen kalder sin “valuta” for TEM. TEM er en forkortelsen for alternativ lokal valuta på græsk. En TEM svarer til en Euro. Der er ikke en fysisk valuta, men al udveksling registreres i et open-source computer program. Medlemmer kan også modtage små bøger med vouchers, en slags gavebeviser. Flere virksomheder, f.eks. en optiker og en dyrlæge, accepterer den lokale valuta som betaling. Det fungere på den måde at man får et nedslag i det beløb man skal betale i Euro og det nedslag kan man så få lov til at betale i den lokale valuta.
Netværket i Volos havde allerede sidste sommer mere end 1000 medlemmer.

I Patras, på Peloponnes, har  man oprettet et  lokalt udvekslingsystem kaldet Ovolos, som er det gamle græske navn for  valuta. Ovolos, der er startet i 2009, indeholder en lokal valuta, et bartersystem og en timebank. hvor medlemmerne kan udveksle tjenester, f.eks. lægehjælp og sprogundervisning. Systemet drives af frivillige og har (pt. 2012) omkring 100 udvekslinger om ugen.
Mere om Ovolos: Klik her!

Læs mere om græske timebanker og bartersystemer:

 “Time-banking offers hope to the dispossessed youth of Europe” 
NewStatesman d. 29. august 2012

Greek Town Adopting System of ‘Bartering on Steroids’
PRI´s The World d. 14. juni 2012

Barter economy in Greece and Time Banks
URBANOMICS d. 7. oktober 2011

Battered by Economic Crisis, Greeks Turn to Barter Networks
The New York Times d. 1. oktober 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *